Lening trends uit het zuiden: Belgen lenen korter

Publicatie: 10-08-2015


Belgen lenen korter. Dat is een van de lening trends die adviesbureau Immotheker signaleert. De gemiddelde looptijd van de hypothecaire lening van onze zuiderburen verminderde in 2014 van 23 naar 22 jaar. In vergelijking met 2007 is de periode van geld lenen zelfs met drie jaar verminderd.

Lening afsluiten

Ieder jaar analyseert Immotheker de hypotheekmarkt. Dit jaar werden 4000 klanten ondervraagd. Naast de kortere looptijd van een lening viel nog drie andere trends op. Zo brengen de Belgen voor her eerste sinds het begin van de crisis minder eigen geld in bij het afsluiten van een lening. Bij starters op de woningmarkt gaat het om ongeveer 5% (5,3% voor koppels, 4,6% voor singles). Doorstromers sluiten hun nieuwe hypotheek lening af met 10% minder eigen inbreng dan in 2013. De aankoopprijs van koopwoning is echter wel licht gestegen.

Lenen met lage rente

Als reden voor het verschil tussen de daling van de eigen inbreng en de stijging van de aankoopprijs van woningen, noemt Immotheker de lage rente. Omdat de lage rente geld lenen goedkoper maakt, lenen mensen liever iets meer. De lage rente had meer gevolgen voor de hypotheekmarkt. Zo daalde het bedrag dat onze zuiderburen per maand afbetalen onder de drempel van €1.000. De lening aflossen ging in 2014 met gemiddeld €989 per maand.

Lenen op hogere leeftijd

Tot slot zet de trend door dat Belgen op steeds hogere leeftijd een huis koopt. En dus een hypothecaire lening afsluit. Werd de eerste koop in 2013 nog op 35-jarige leeftijd gesloten, in 2014 was dat een jaar later. Volgens Immotheker spelen hierbij onder meer de strenge beoordelingen van lening aanvragen door banken een rol. Zeven van de tien woningen worden overigens gekocht voor koppels.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.