Minder geldlenen door studenten

Publicatie: 11-05-2015


Studenten zijn aanzienlijk minder gaan geldlenen. Dat meldt het vakblad Economische Statistische Berichten op basis van onderzoek. Zowel het aantal leningen als het gemiddelde bedrag per lening daalde onder invloed van overheidsmaatregelen.

Beïnvloeden gedrag geldlenen

De afgelopen jaren is een aantal maatregelen genomen om het gedrag van student wat betreft geldlenen te beïnvloeden. Deze aanpak wordt wel ‘nudging’ genoemd. Zo krijgen studenten sinds 2009 niet meer automatisch een maximale lening als hun prestatiebeurs afloopt. In plaats daarvan krijgen ze een lening zo hoog als de prestatiebeurs. In 2010 verdween vervolgens het eenvoudig aanvinken van de maximale lening op het aanvraagformulier. Het leenbedrag moet nu handmatig ingevoerd worden.

Daling studenten met maximale lening

Onder invloed van deze maatregelen daalde het aantal studenten met een maximale lening na hun prestatiebeurs van 68% naar 11%. Het aantal studenten dat bij aanvang van hun studie een maximale lening aanvroeg halveerde, van 69% naar 34%.

Lager bedrag geldlenen

Ook het gemiddelde bedrag dat studenten lenen daalde. Doordat ze na hun prestatiebeurs nu een lening ter hoogte van de prestatiebeurs krijgen in plaats van een maximale lening, lenen studenten nu gemiddeld bijna 20% minder per maand. Ook het handmatig invoeren van het gewenste leenbedrag had effect. Omdat studenten nu gedwongen worden beter na te denken over hoeveel ze willen lenen, daalde het gemiddelde leenbedrag met 8%.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.