Vaker geldlenen bij familie en vrienden

Publicatie: 19-01-2015


Meer mensen lenen geld bij familie en vrienden. Uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken blijkt geld lenen bij bekenden in plaats van bij een bank de afgelopen jaren flink populairder geworden te zijn.

Vaker geld lenen, wel lagere lening

In 2014 is 7,7% van de Nederlandse gezinnen gaan geldlenen bij familie of vrienden. In 2009 lag het percentage van mensen met een lening bij bekenden nog maar op 3,4%. Het gemiddelde bedrag per lening daalde in deze periode wel: van €8400 naar €4200.

Geen lening bij bank

De onderzoekers van Panteia, die het onderzoek in opdracht van het ministerie uitvoerden, denken een verklaring te hebben voor de toename van het geldlenen bij bekenden. Mogelijk is het voor veel mensen moeilijker geworden een lening af te sluiten bij een bank. Geld lenen bij familie of vrienden kunnen dan uitkomst bieden. De daling van het gemiddelde bedrag per lening zou komen doordat mensen toch oppassen voor het afsluiten van een te grote lening.

Geldlenen familie en vrienden: leenovereenkomst

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek waarschuwt het NIBUD voor de risico’s van geldlenen bij familie en vrienden. Mensen moeten vooral goede afspraken maken wanneer ze onderling een lening afsluiten. Ook wij schreven onlangs over dit onderwerp. Meer weten? Lees onze blog: Geld lenen aan familie of vrienden? Lees hier de voor- en nadelen van onderhandse leningen

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.