Onze klantbeoordeling

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

Algemene tips

09-10-2017

Flitskrediet: hoge rente en verborgen kosten

Een flitskrediet sluit u af met het idee op een snelle manier een relatief laag bedrag te lenen. Saldodipje.nl, onderdeel van een Fins moederbedrijf Ferratum, biedt kredieten aan tussen € 100 en € 1500 zonder BKR toetsing en kan snel uitbetalen. Een aantrekkelijk aanbod voor consumenten die een financieel gat moeten overbruggen maar de kosten zijn hoog, heel hoog. En hoge verborgen kosten zijn een onaangenaam extraatje op de factuur na afsluiten van het krediet.

Flitskrediet is woekerlening

Het woord zegt het al: in een flits geld lenen. Een mooie oplossing als je snel geld nodig hebt, denk je. Aanbieders van flitskredieten kunnen binnen hele korte tijd, soms binnen tien minuten, het leenbedrag aan je uitbetalen. De bedragen liggen tussen de € 100 en € 1500 euro en worden daarom ook wel minileningen genoemd. Hoge leenbedragen lenen zijn niet mogelijk bij een flitskrediet. De rente die u betaalt voor een flitskrediet is hoog; de maximaal wettelijk toegestane rente van 14%. U betaalt dus de hoofdprijs voor deze snelle oplossing. Woekerlening is in feite een betere naam voor deze kredieten; als u een persoonlijke lening afsluit betaalt u een rente die begint vanaf 3,5%. De minimale looptijd is zes maanden in tegenstelling tot de looptijd van drie maanden bij een flitskrediet. De voorwaarden van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet zijn dus een stuk gunstiger.

Garantstelling vereist

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet wordt geen garantstelling gevraagd. Bij flitskredieten, zoals saldodipje.nl aanbiedt, wordt in het aanvraagproces wel om een garantstelling voor de af te sluiten lening gevraagd. Bijna niemand van de aanvragers wil (vaak uit schaamte) familie of bekenden vragen om garant te staan en kiezen dus voor de (anonieme) optie Global Guarantee. Die instantie staat dan tegen betaling garant voor jouw lening. Deze extra kosten, die buitenproportioneel hoog zijn, zijn in eerste instantie niet zichtbaar voor de klant; ze worden pas later zichtbaar op de factuur en ze komen bovenop de hoge rente.

BKR toetsing

In Nederland geregistreerde kredietverstrekkers toetsen elke leenaanvraag bij het BKR zodat zij kunnen beoordelen of de nieuwe lening financieel verantwoord is. Als je in Nederland leningen en kredieten verstrekt ben je verplicht om een AFM vergunning te hebben. Internationale aanbieders hebben deze vergunningen niet en kunnen hiertoe niet worden verplicht zolang ze alleen online werkzaam zijn.

Kredietaanbieders en –verstrekkers die in Nederland werkzaam zijn mogen geen krediet verstrekken zonder BKR toetsing. Buitenlandse aanbieders die alleen online werkzaam zijn kunnen dit wel en de AFM heeft het nakijken. Met als gevolg dat de risico’s bij geld lenen toenemen omdat de maximale kredietlimiet niet gecontroleerd wordt.

AFM vergunning: betrouwbare kredietverstrekker

Internationale aanbieders van krediet die niet in Nederland geregistreerd staan maar wel online op de Nederlandse markt actief zijn hebben geen AFM vergunning. De AFM kan hen hier (nog) niet toe verplichten tenzij zich registreren in Nederland. Naast het opleggen van boetes kan de AFM weinig doen tegen deze aanbieders van woekerleningen.

Als Nederlandse kredietaanbieder heb je wel een vergunning nodig. Consumenten kunnen erop vertrouwen dat als zij zaken doen met een partij die een vergunning heeft dat zij in zee gaan met een betrouwbare professionele partij. Het Nederlands Krediet Collectief heeft alle benodigde vergunningen en voldoet aan alle door de AFM gestelde eisen.

Reclameverbod

Een totaalverbod op reclame-uitingen zou een goed begin zijn om het aanbieden van flitskredieten aan banden te leggen en daar is de AFM nu mee bezig. Verder kan de AFM zich inzetten om consumenten te wijzen op de torenhoge kosten die zij moeten betalen bij het afsluiten van flitskredieten. Consumenten kunnen zich beter oriënteren op een leenvorm met lage rentes en gunstige voorwaarden zonder verborgen kosten.

Verantwoord lenen

U leent online verantwoord geld bij ons. Onze adviseurs denken met u mee zodat u een lening afsluit die aansluit op uw wensen en mogelijkheden. Bij ons maakt u gebruik van de laagst mogelijke rente, uiteraard tegen de beste voorwaarden. Om u nog meer zekerheid te bieden kunt u voor uw lening een kredietbeschermer afsluiten zodat u de kans verkleind op betaalproblemen in geval van onverwachte nare omstandigheden. 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang085 - 760 89 89

Actuele rente

Rentestand per donderdag 13 mei

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 3,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 50.000,- bedraagt € 59.177,- op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 493,14 en een rentetarief van 3,5%.