Algemene tips

23-10-2014

Hoe zit het met… theoretische looptijd

Bij het aanvragen van een lening komt nogal wat kijken. Als kredietadviseur zie je het hele proces dagelijks voorbij komen. Maar ik vind het niet vreemd dat ‘mijn taal’ niet door iedereen gesproken wordt. Zo nu en dan is het dus goed even bij een onderdeel stil te staan. Want wat is bijvoorbeeld theoretische looptijd?

Theoretische looptijd van een lening

Wanneer gesproken wordt over de theoretische looptijd van een lening, gaat het om de looptijd van die lening onder bepaalde omstandigheden. Namelijk:

  • Dat de rente hetzelfde blijft;
  • Dat het kredietbedrag volledig wordt opgenomen;
  • Dat het kredietbedrag niet wordt gewijzigd;
  • Dat de afgeloste bedragen niet opnieuw worden opgenomen;
  • Dat de termijnbedragen worden betaald.

Looptijd doorlopend krediet: theoretisch en werkelijk

Een doorlopend krediet kent een theoretische looptijd. Dat is de looptijd van uw krediet onder voorwaarde van de bovenstaande punten. Maar een doorlopend krediet is juist aantrekkelijk omdat u het kredietbedrag flexibel kunt opnemen en aflossen. Grote kans dus dat de werkelijke looptijd van uw krediet verschilt van de theoretische looptijd.

Verschil doorlopend krediet en persoonlijke lening?

Met een persoonlijke lening kiest u voor zekerheid: u leent een vast bedrag tegen een vaste rente en betaalt uw lening af in een vastgesteld aantal maandtermijnen. Met andere woorden: alle bovenstaande voorwaarden blijven hetzelfde. De theoretische looptijd van een persoonlijke lening is dan ook hetzelfde als de werkelijke looptijd.

Actuele rente

Rentestand per zaterdag 15 juni

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.