Onze klantbeoordeling

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

Klantbeoordeling 4.8 uit 5

085 - 760 89 89

Algemene tips

06-10-2019

Hoe wordt je leenbedrag berekend?

Hoeveel je kunt lenen, hangt onder andereaf van de hoogte van je inkomen en het soort inkomen. Lees in dit blog meer hoe kredietverstrekkers tot een verantwoord kredietlimiet komen om te zorgen dat jij verantwoord geld kunt lenen. 

Verantwoord kredietmaximum berekenen

Om ervoor te zorgen dat je op een verantwoorde manier gaat lenen, kijkt de kredietverstrekker naar het zogenaamde ‘verantwoord kredietmaximum’.  Het krediet maximum wordt berekend door je netto (gezins)inkomen te nemen en daar de woonlasten en een vaste norm voor levensonderhoud vanaf te trekken. De uitkomst van deze berekening wordt je ‘afloscapaciteit’ genoemd. 

Bepalende factoren verantwoord geld lenen

Verder zijn er een aantal specifieke factoren van invloed zijn op een verantwoord kredietmaximum. Denk bijvoorbeeld aan je inkomensopbouw. Krijg je een 13e maand of extra toeslagen? Heb je een tijdelijk dienstverband of juist een vast dienstverband of een pensioen inkomen? Ook lopende leningen of krediet faciliteiten worden aangemerkt als belangrijk onderdeel. Al deze factoren zijn van invloed op je leenmogelijkheden en dus ook het leenbedrag dat je maximaal kunt lenen. 

Bereken je leencapaciteit

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Wil je een lening afsluiten? Naast dat het handig is dat je vooraf weet hoeveel je maximaal kunt lenen, is het ook goed om je alvast te verdiepen wat voor type lening je wilt afsluiten. 

Je hebt de keuze uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening

Wil je geld lenen voor een grote aankoop? En vooraf weten hoeveel je per maand betaalt aan rente en aflossing? Dan biedt een persoonlijke lening uitkomst. De looptijd, de rente als het maandbedrag staan voor de gehele looptijd van de lening vast. Zo weet je dus precies waar je aan toe bent.

Een persoonlijke lening heeft verder als voordeel dat de rente fiscaal aftrekbaar is als je het leenbedrag gebruikt voor een verbouwing of verbetering van je huis. 

Heb je behoefte aan meer flexibiliteit en financiële armslag bij onvoorziene omstandigheden? Dan kan een doorlopend krediet uitkomst bieden.  Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. 

Je kunt een deel van het geleende bedrag achter de hand houden, voor bijvoorbeeld een verbouwing of onvoorziene uitgave. Hier betaal je dan geen rente over. Met een doorlopend krediet betaal je  een maandelijkse aflossing die meestal een percentage van de kredietlimiet is (bijvoorbeeld 1%, 1,5% of 2%). Ook komt het voor dat je een percentage van het uitstaande saldo betaalt.

Met een doorlopend krediet kun je altijd boetevrij aflossen en het afgeloste bedrag weer opnemen. Zo ben je verzekerd van een stuk financiële ruimte en kun je bij onverwachte uitgaven direct over het geld beschikken. De rente van een doorlopend krediet is variabel. Dat betekent dat deze kan variëren en afhankelijk is van de actuele marktrente. Wil je meer zekerheid? Dan is de persoonlijke lening de beste leenoptie!

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor advies of vraag direct een offerte aan.

Offerte aanvragen 

 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: zondag 9 augustus

“Krediet bij Defam afgesloten. Prima geholpen, vriendelijke medewerksters, denken goed mee. Alleen de MyDefam App, waar je alle gegevens over je krediet kan zien doet het al meer dan 2 weken niet.”

Jilles Vermaas

Bekijk alle 1000 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

5 sterren op Trustpilot

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden in onze kennisbank. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

Veelgestelde vragen
 • Hoe snel wordt een lening uitbetaald na afsluiten?
  • Zodra de getekende offerte samen met de benodigde stukken retour is ontvangen via mijn NKC, wordt deze gecontroleerd en doorgestuurd naar de bank. Normaal gesproken duurt de verwerking bij de bank een, of hooguit 2 dagen...Lees meer
 • Hoeveel kan ik lenen?
  • Op deze vraag is niet een algemeen antwoord te geven; lenen is maatwerk. De hoogte van uw leenbedrag is afhankelijk van meerdere factoren zoals: •Leeftijd •Inkomen •Koophuis of huurwoning •BKR-codering, saldo lopende leningen •Hoogte van het leenbedrag Op onze pagina... Lees meer
 • Moet ik een boete betalen bij het oversluiten van mijn lening?
  • Voor het oversluiten van een doorlopend krediet geldt dat dit altijd boetevrij mag. Het is de geldverstrekker niet toegestaan om u een boete of andere vergoeding in rekening te brengen als u uw lening wilt oversluiten. Voor een persoonlijke lening geldt dat als u deze eerder wilt aflossen, de... Lees meer
 • Kan ik extra boetevrij aflossen, en zo ja, hoe kan ik dit doen?
  • U kunt uw lening altijd extra aflossen. Zowel bij een doorlopend krediet alsmede een persoonlijke lening kunt u dit via Nederlands Krediet Collectief altijd boetevrij doen. U kunt het in te lossen bedrag overmaken naar de geldverstrekker onder vermelding van uw contractnummer en uw naam. Het... Lees meer
 • Kan ik zelf de looptijd van mijn lening bepalen?
  • Binnen bepaalde kaders kunt u zelf bepalen wat de looptijd is voor uw lening. Bij een doorlopend krediet wordt de (theoretische) looptijd bepaald door het maandbedrag dat u wenst te betalen. Dat zal altijd minimaal 1% van de kredietlimiet of het saldo zijn. Hoe lager het maandbedrag, hoe langer de... Lees meer

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Prisma 17a
2495 AS Den Haag

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 3,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 50.000,- bedraagt € 59.449,- op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 495,41 en een rentetarief van 3,6%.