Algemene tips

12-07-2019

Geld lenen: waar moet je op letten?

Een nieuwe auto, een droom vakantie, een nieuwe camper, er zijn tal van situaties waarin je meer geld nodig hebt dan dat je hebt. In dat geval kan geld lenen een goede optie zijn. Waar moet je op letten als je een lening afsluit? Lees verder. 

Lenen voor welk bestedingsdoel 

Afhankelijk van je bestedingdoel, kun je gaan bepalen welk type lening het meest geschikt voor je is. Heb je bijvoorbeeld geld nodig voor een nieuwe auto? Je auto financieren kan met een lening bij de bank of met een autolening via de dealer. Daarbij wil die aardige dealer je graag helpen de aankoop te financieren. Maar in dat geval betaal je vaak een hogere rente. Een lening van de bank is meestal voordeliger.

Leenvormen: persoonlijke lening of doorlopend krediet? 

Wil je geld lenen voor een grote aankoop? En vooraf weten hoeveel je per maand betaalt aan rente en aflossing? Dan is een persoonlijke lening een goede keuze. Bij een persoonlijke lening weet je exact wat je per maand betaalt aan rente en aflossing. Je leent met een vaste rente tijdens de gehele looptijd en je betaalt elke maand een vast bedrag. Wil je meer flexibiliteit en geld kunnen opnemen wanneer jij dat nodig hebt? Dan biedt een doorlopend krediet uitkomst. 

Geld lenen met je credit card

Het is erg verleidelijk. Met een credit card kun je eenvoudig aankopen doen en die pas later terugbetalen. Eigenlijk is dat ook een manier van geld lenen. Je kunt de rekening van je credit card ook gespreid terugbetalen. In dat geval betaal je wel rente over het openstaande saldo. Het rentepercentage is vaak erg hoog en ligt rond de 14 procent. Heb je dus wat extra geld nodig voor onverwachte uitgaven? Dan is een persoonlijke lening een betere en goedkopere optie. 

Vergelijk aanbieders en rente

Rentetarieven verschillen sterk per kredietverstrekker. Het is dus slim om vooraf de rentes goed te vergelijken. 

Vergelijk de rentetarieven  

Maar het vergelijken van aanbieders en tarieven zegt niet alles. Bij ongeveer de helft van alle persoonlijke leningen en doorlopende kredieten wordt het werkelijke rente- tarief pas duidelijk nadat een offerte is aangevraagd, zo blijkt uit recent onderzoek van productvergelijker MoneyView. De hoogte van de rente wordt namelijk vastgesteld op basis van een persoonlijk risicoprofiel. Dus afhankelijk van je persoonlijke situatie. 

Meer weten? Vraag onze kredietspecialisten om advies. 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Actuele rente

Rentestand per zaterdag 15 juni

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.