Onze klantbeoordeling

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

Algemene tips

27-11-2014

Geld lenen aan familie of vrienden? Denk aan een leenovereenkomst!

Onlangs was in het nieuws dat mensen steeds vaker geld lenen bij familie of vrienden, of zelfs bij onbekenden. Het aantal zogenaamde onderhandse leningen, een lening zonder tussenkomst van een bank, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Soms worden zelfs hypotheken tussen mensen onderling geregeld.

Risico’s bij geld lenen zonder bank

Onderhands geld lenen heeft voordelen, maar kan ook problemen met zich meebrengen. Zonder het officieel vastleggen van de lening heeft de leningverstrekker nooit 100% zekerheid dat de lening terugbetaald wordt. En wat te denken van de weerslag die dit heeft op de onderlinge relaties tussen leningnemer en - vertrekker?

Overeenkomst voor geldlenen

Het is bij het onderhands verstrekken van een lening dan ook erg belangrijk vooraf goede afspraken te maken. Deze kunt u vastleggen in een leenovereenkomst. Een leenovereenkomst bevat alle relevante informatie over de lening, de leningverstrekker en de ontvanger. U kunt dit bij een hoog bedrag laten vastleggen bij een notaris. Bijkomend voordeel is dan dat zowel de kredietverstrekker als de kredietnemer kunnen profiteren van belastingvoordeel.

Hypotheek, rente en hypotheekrenteaftrek

Uw kinderen geldlenen voor een nieuwe woning? Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet deze lening sinds 1 januari 2013 annuïtair worden afgelost. Daarbij mag de looptijd van de lening net als bij een hypotheek bij de bank niet langer zijn dan 30 jaar. Let ook op dat de rente die u afspreekt marktconform is. Anders bestaat de kans dat de Belastingdienst de lening aanmerkt als gift. Dat kan veel geld kosten!

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: vrijdag 5 maart

“Omdat ik e.e.a. aan woningverbetering van mijn flatje wil gaan doen en daarvoor niet genoeg geldmiddelen ter beschikking had, heb ik afgelopen week een lening aangevraagd bij het Nederlands Krediet Collectief. De medewerkers van genoemde instantie hebben mij telefonisch heel vriendelijk en zeer correct geholpen. Er was begrip voor mijn onwetendheid t.a.v. handelingen met downloaden etc. Daarbij ben ik fantastisch geholpen en zo ben ik ook weer een beetje wijzer geworden in het werken op een pc. En tenslotte: petje af voor de snelle wijze waarop mijn lening door hen is geregeld.”

heer Van der Marel

Bekijk alle 1181 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 4.8 uit 5

5 sterren op Trustpilot

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 3,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 50.000,- bedraagt € 59.177,- op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 493,14 en een rentetarief van 3,5%.