Blog

09-02-2024

Let op leningvoorwaarden: Belangrijke aspecten bij afsluiten lening

Ben je op zoek naar financieringsopties, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je woning of het vervangen van je keuken? Dan kan een persoonlijke lening een interessante optie zijn om je dromen te realiseren. 

Op deze pagina lees je meer over de afwegingen die je dient te maken voor het afsluiten van een lening en hoe je de beste leningvoorwaarden kunt verkrijgen. 

Belangrijke factoren bij het afsluiten van een lening

Bij het afsluiten van een lening dien je een aantal factoren mee te nemen om goed voorbereid met de aanbieder in gesprek te gaan. Deze bestaan onder andere uit je loon en de financiële situatie. Neem een kijkje in de onderstaande lijst om inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren voor het afsluiten van een lening. 

Meer informatie over specifieke situaties welke betrekking hebben op (de hoogte van) uw lening kan je hier vinden.

Inkomensopbouw

Het bedrag dat je kunt lenen wordt voor een groot deel bepaald op basis van je inkomen. Neem hierin ook je 13de maand mee of extra toeslagen die van toepassing zijn. Om goed voorbereid aan de slag te gaan voor je aanvraag kun je je laatste loonstroken downloaden en delen met de aanbieder. Let op, het inkomen van het gehele gezin kan meegenomen worden. Kijk dus ook met je partner en bereid gezamenlijk al je inkomsten goed voor.

Situatie van je dienstverband

Ook je dienstverband is van invloed op je leenbedrag. Afhankelijk van of je een vast of tijdelijk dienstverband hebt kan je maximum leenbedrag variëren. Indien je nog een tijdelijk dienstverband hebt maar wel een intentieverklaring hebt van je werkgever, kun je mogelijk meer uit je lening halen. 

Heb je schulden?

Als je al schulden bezit, kunnen deze je leenbedrag beïnvloeden. Belangrijk is om te weten hoeveel je schuld bedraagt, wat je maandelijkse lasten zijn en over wat voor een termijn de lening betaald dient te worden  

Voorwaarden en bepalingen die je moet kennen

Niet iedereen kan zomaar een lening afsluiten in Nederland, hiervoor zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld. Zo moet je minimaal 21 jaar oud zijn en mag de looptijd van lening niet lopen tot na je 81ste jaar. Ook is het verplicht om een betaalrekening te hebben bij een Nederlandse bank. Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om automatisch de termijnbedragen af te schrijven van je rekening. 

Hoe de beste leningvoorwaarden te verkrijgen

Om het meeste uit je lening te halen kun je rekening houden met goed voorbereid aan de slag gaan. Hieronder kun je een aantal tips vinden die je direct kunt gebruiken bij je lening aanvraag. 

Houdt rekening met je maandlasten

Lenen kost geld, daarom is het belangrijk om de impact van lening op je financiën goed in beeld te hebben. Dit kun je doen door je maandelijkse inkomsten te weerleggen tegenover je kosten. Houd ook rekening met wijzigingen van je persoonlijke situatie in de toekomst. Ga je bijvoorbeeld groter wonen? Dan kunnen je kosten ook omhoog gaan, het is belangrijk om dan na te gaan of je maandlasten nog steeds te betalen zijn. 

Leen niet meer dan nodig is

Om te voorkomen dat je in financiële moeilijkheden komt is het verstandig om niet meer te lenen dan nodig is. Betalingsproblemen kunnen namelijk betekenen dat je in een schuldsanering terecht kunt komen wat niet gewenst is. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,4%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.638 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 280,32 en een rentetarief van 6,4%.