Blog

09-06-2021

Waar kan ik geld lenen?

Heeft u een prachtige auto in het vizier? Is uw oog gevallen op een gloednieuwe keuken? Of besluit u weer te gaan studeren? Fantastisch, u raakt er vast niet over uitgepraat. Dit zijn stuk voor stuk mooie plannen, waar ook een prijskaartje aan hangt.

Gelukkig heeft u op het gebied van financieringen genoeg keuze. Er zijn diverse partijen, waarbij u terecht kunt. 

Een onderhandse lening bij familie of vrienden

Bij het afsluiten van een financiering denkt u al snel aan een bank, maar misschien kunt u uw geldschieter wel dichterbij huis vinden. Onderhandse lening is de term voor een lening bij familie of vrienden zonder de tussenkomst van een officiële geldverstrekker.

U leent in dit geval geen geld van een bank of kredietmaatschappij, maar van iemand die u kent. Een interessante optie, aangezien deze lening niet bij het BKR geregistreerd wordt. Vergeet niet dat deze manier van lenen ook nadelen kent. Zo kan lenen bij familie en vrienden zorgen voor onderlinge conflicten.

De onderhandse lening in het kort:

 • Geld lenen van familie of vrienden
 • Leg zelf de afspraken vast in een contract (het bedrag, de rente, een looptijd)
 • De rente van een onderhandse lening is marktconform. Kiest u voor een lagere rente dan ‘normaal’, dan kan de Belastingdienst het geleende geld als een schenking zien. De persoon, waarvan u het geld leent, moet dan schenkbelasting betalen.
 • Besteedt u het geld aan woningverbetering? Dan dient u de onderhandse lening zelf op te geven bij de Belastingdienst. 

Meer over de voor- en nadelen van een onderhandse lening

Geld lenen bij een bank

Een bank kan u helpen met meerdere geldzaken. Het is een plek waar u uw betaal- en spaarrekeningen stalt, u uw hypotheek regelt, maar ook waar u geld leent voor andere leendoelen. Elke bank heeft een eigen aanbod met eigen tarieven en voorwaarden.

Let wel, geld lenen bij een bank is in de meeste gevallen duurder dan bij een onafhankelijke geldverstrekker. 

Leenvormen van een bank:

 • Om een woning te kopen, waar u zich helemaal thuis voelt, hebben de meesten een hypotheek nodig. Een hypotheek sluit u o.a. af bij een bank.
 • Roodstand op uw betaalrekening. Soms hebben we nét wat meer financiële ruimte nodig. Dan kunnen we tijdelijk rood staan op onze betaalrekening. Rood staan staat gelijk aan geld lenen van de bank.
 • Om een nieuwe motor, een nieuwe inrichting of andere zaken te bekostigen, bieden banken leningen aan. Vooral de persoonlijke lening. Het doorlopend krediet wordt door steeds minder banken aangeboden.

Winkelketens met kopen op afbetaling

Elektronicazaken, meubelgiganten, kledingwinkels: ja, ook daar kunt u geld lenen. Denk aan de Mediamarkt en Wehkamp. Dat gebeurt door de bekende kopen op afbetaling aankopen. Door nu een product te kopen, en er later voor te betalen, sluit u ongemerkt een lening af bij een winkelketen. Zij rekenen eveneens rente over het bedrag dat openstaat, en dan wel een bijzonder hoge rente. Dit resulteert in hoge lasten.

Dit is kopen op afbetaling:

 • U koopt nu een product, maar hoeft er niet direct voor te betalen
 • In termijnen betaalt u de aankoopprijs plus rente terug
 • De rente van kopen op afbetaling staat torenhoog. Dit kan oplopen tot zo’n 13 á 14%
 • Lees de voorwaarden goed. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u niet op tijd betaalt? Dit kan bij deze leenconstructie gepaard gaan met een forse boete

Een lening bij een online kredietverstrekkers

Het Nederlands Krediet Collectief is een van die onafhankelijke, online kredietverstrekkers, waar u geld leent. Een online partij bemiddelt en kijkt onpartijdig naar de vele aanbiedingen en leenproducten van diverse geldverstrekkers. Hierdoor leent u altijd tegen een lage rente en goede voorwaarden.

Geld lenen bij een online kredietverstrekker:

 • De leenaanvraag wordt volledig digitaal behandeld
 • Een lage rente dankzij vergelijken
 • Voorwaarden die passen bij uw financiële wensen 
 • U heeft keuze uit een persoonlijke lening (vaste financiering) of een doorlopend krediet (flexibel lenen)

Kortom, het is slim te checken bij welke geldverstrekker u geld leent. Kijk hierbij naar de rentestand en lees de kleine letters in de leenovereenkomst. Zo kan een lening bij uw huisbank duurder uitpakken dan bij een onafhankelijke online geldverstrekker en dient u op te letten met deals, die te mooi zijn om waar te zijn. 

Tips: start met het vergelijken van leningen voordat u gaat lenen

Uw lening op een verantwoorde en voordelige wijze afsluiten? Kies dan voor het Nederlands Krediet Collectief. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.