Blog

16-02-2021

Welke vormen van consumptief krediet zijn er?

Het consumptief krediet is de naam voor een lening waarbij je geld leent voor producten en/of diensten met een houdbaarheidsdatum, zoals een auto, een studie, de inrichting van een woning of een vakantie.

De term ‘consumptief krediet’ is op te splitsen in diverse type leningen. Van de bekende persoonlijke lening en het doorlopend krediet tot rood staan op een betaalrekening, kopen op afbetaling en huurkoop. Voor de goede orde hebben we de varianten voor je opgesomd. 

De persoonlijke lening

Het afgesproken bedrag wordt bij de persoonlijke lening in één keer op je rekening gestort en alle componenten staan vast. Dat maakt dat deze financieringsmogelijkheid in trek is bij klanten, die vooraf weten wat ze exact nodig hebben voor de aanschaf van een product of dienst en graag met zekerheid willen lenen.

De kenmerken van deze leenvorm:

 • Het geld wordt direct op je rekening gestort.
 • Een vaste, lage rente vanaf 6,6%.
 • Je betaalt een vast bedrag per maand, gedurende een looptijd die vaststaat.
 • De lening is volledig afbetaald bij het aflopen van de looptijd.
 • Er kan extra boetevrij afgelost worden.

Het doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is geld lenen op een flexibele manier. Hierbij leen je geld van een kredietverstrekker tot een afgesproken kredietlimiet, waardoor je de vrijheid hebt om het bedrag op ieder gewenst moment (opnieuw) op te nemen.

De kenmerken van een doorlopend krediet:

 • Geld opnemen tot kredietlimiet.
 • Een variabele, lage rente vanaf 7,2%.
 • Tussentijds opnieuw afgelost geld opnemen is mogelijk.
 • Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
 • Boetevrij extra aflossen kan.

Rood staan op een betaalrekening

Roodstand is ook een vorm van een consumptief krediet. Op het moment dat je rood staat op je betaalrekening leen je even geld van je huisbank, zodat een bepaalde rekening afgeschreven kan worden.

De kenmerken van rood staan:

 • Roodstand biedt kortdurend een oplossing voor kleine gaten in je budget.
 • Een hoge rente, die kan oplopen tot 10%.
 • Houd rekening met je limiet. Zodra je negatieve banksaldo de grens bereikt, kun je niet meer pinnen.

Kopen op afbetaling

Een supersonische televisie, een auto, een wasmachine; bedrijven maken het makkelijk nu een aankoop te doen en later te betalen. Dat klinkt fantastisch, maar aan kopen op afbetaling zitten haken en ogen.

De kenmerken van kopen op afbetaling: 

 • Bedrijven rekenen een forse rente voor ‘betalen in termijnen’. Dit bedrag komt bovenop het aankoopbedrag dat je nog verschuldigd bent.
 • De looptijd kan langer zijn dan de gebruiksduur van het product dat je aanschaft. Hierdoor betaal je nog steeds voor iets dat je niet meer gebruikt. 

Huurkoop

Huurkoop is een kredietvorm. Bij het aankopen van een auto staat huurkoop beter bekend als leasen. Je betaalt een bepaald bedrag en ontvangt het goed, waarna je de overige kosten in termijnen terugbetaalt. 

De kenmerken van huurkoop:

 • Bij huurkoop worden er vooraf afspraken gemaakt over een vaste rente, vaste looptijd en vaste maandlasten.
 • Het product dat je hebt aangeschaft ‘huur’ je voor een bepaalde periode. Je bent dus geen eigenaar van het product. Pas na het voldoen van het volledige bedrag wordt het jouw eigendom.
 • De rente staat vaak hoger dan bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening.
 • Extra aflossen? Daar worden kosten voor gerekend.

Verantwoord en veilig een consumptief krediet afsluiten?

Via het Nederlands Krediet Collectief sluit je op verantwoorde wijze een consumptieve lening af, met laagste rente-garantie, waarbij de focust ligt op leningen met de meeste voordelen voor de klant. 

De persoonlijke lening is zo’n lening. En wanneer je gebaat bent bij flexibel geld lenen, het doorlopend krediet ook. 

Beide vormen zijn in vergelijking met de andere leenopties een hele verstandige keuze. Sluit je een van deze consumptieve kredieten bij ons af, dan geniet je van een historisch lage rente en de beste voorwaarden. Ook niet onbelangrijk: het product of de dienst die je met deze financieringsvormen aanschaft, is daadwerkelijk van jou.

Auteur: Tamara Blommaert

Senior Kredietspecialist

Specialisme: financieel advies, besparen op maandlasten

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.