Algemene tips

19-02-2015

Keuze geld lenen: hypotheek of lening?

Het kan zijn dat u voor de keuze komt te staan: gaat u geld lenen met een hypotheek of persoonlijke lening? Dit kan bijvoorbeeld aan de orde komen bij geld lenen voor de verbouwing van uw huis of bij geld lenen voor uw restschuld. Wat zijn de verschillen tussen deze leenproducten en wanneer is het ene interessanter dan het andere?

Hypotheek of lening: de verschillen

Sinds de aanpassing van de hypotheekeisen in 2013 en 2014 is er eigenlijk nog weinig verschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening. Beide leningen moeten verplicht worden afgelost en beide leningen zijn in sommige gevallen belastingaftrekbaar. Het belangrijkste verschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening is dat een hypotheek een lening is waarvoor een koophuis als onderpand dient.

Geld lenen verbouwing

Zoals gezegd kan de keuze voor een hypotheek of persoonlijke lening aan de orde komen wanneer u wilt lenen voor het verbouwen van uw huis. Een hypotheek is eigenlijk alleen interessant wanneer u voor uw verbouwing meer wilt lenen dan €50.000 of een looptijd voor uw lening wilt van meer dan tien jaar. In alle andere gevallen is een persoonlijke lening waarschijnlijk de beste optie.

Voordelen persoonlijke lening

Het voordeel van een persoonlijke lening boven een hypotheek is dat u kunt kiezen voor een kortere looptijd. Zo kunt u de looptijd van uw lening aanpassen aan de gebruiksduur van uw leendoel en bent u eerder schuldenvrij dan met een lang lopende lening. Daarbij is het een stuk eenvoudiger om een persoonlijke lening af te sluiten. Hier komt namelijk geen notaris of taxatie aan te pas, in tegenstelling tot bij het afsluiten van een hypotheek. Dit scheelt u ook in de kosten, waardoor een persoonlijke lening ondanks de hogere rente in z’n geheel goedkoper is.

Geld lenen restschuld

Een ander leendoel waarbij u voor de keuze tussen een persoonlijke lening of een hypotheek kan komen te staan, is bij het geld lenen voor restschuld. Soms kan uw restschuld meegefinancierd worden in uw nieuwe hypotheek. Dit is echter niet altijd mogelijk, of door uw inkomen of door de waarde van uw nieuwe huis. Een persoonlijke lening is dan een goed alternatief. U profiteert dan van de voordelen van de persoonlijke lening én van de belastingaftrekbaarheid van de rente van uw lening voor uw restschuld.

Actuele rente

Rentestand per vrijdag 12 juli

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.