Bereken je lening

Rente v.a.

%

Maandlast

100 p/m

o.b.v 120 mnd

Geld lenen als getrouwd of samenwonend stel. Wat zijn de mogelijkheden?

Als je getrouwd bent of samenwoont delen jullie een huishouding. Als een van de partners een lening afsluit betekent dat jullie beiden verantwoordelijk zijn voor de aflossing van de lening, ook als maar één van de partners gebruikt maakt van de lening. Een voordeel van samen een lening afsluiten is dat in de meeste gevallen jullie profiteren van een lagere rente omdat een stel qua inkomen de geldverstrekker extra zekerheid biedt ten opzichte van iemand alleen.

Geld lenen als stel

Als jullie getrouwd zijn of samenwonen zijn er twee opties in geval van geld lenen:

  • Jullie sluiten gezamenlijk een lening af
    Als stel voeren jullie samen een huishouding. Een afgesloten lening komt automatisch op naam van jullie alle twee. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor de terugbetaling van de lening. Dit is ook in het geval als maar één van jullie gebruik maakt van de lening.

    Samen een lening afsluiten betekent dat het inkomen van jullie opgeteld als totaalinkomen wordt genomen. Dankzij dit hogere inkomen heeft de kredietverstrekker een kleiner risico ten opzichte van het leenbedrag; jullie ontvangen een lagere rente of kunnen een hoger bedrag aanvragen.

    Jullie stemmen onderling af van welke rekening de kredietverstrekker de maandlasten mag afschrijven.
  • De lening komt op naam van slechts één partner
    In sommige gevallen onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om de lening op slechts één te zetten ondanks dat jullie een gezamenlijke huishouding hebben. De bank of kredietverstrekker ziet dit wel als hoger risico en daarom is de rente hoger dan als jullie samen een lening afsluiten.

Toestemming van partner/echtgenoot nodig als u geld wilt lenen?

Wat zijn de mogelijkheden om zonder toestemming van uw partner een lening af te sluiten? Voor het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet heeft u geen toestemming van uw partner nodig. De bank vraagt wel in bijna alle gevallen dat uw partner meetekent voor de lening.

Als u gebruik wilt maken van kopen op afbetaling, huurkoop of een hypotheek op jullie gezamenlijke woning is toestemming van de partner een vereiste. Als de koop op afbetaling of huurkoop een zakelijk doel heeft dan is een uitzondering van toepassing: in dit geval heeft u geen toestemming van uw partner nodig en kunt u alleen tekenen voor de overeenkomst.

Wie is aansprakelijk voor de schuld?

In geval van een geregistreerd partnerschap of huwelijk (in gemeenschap van goederen) zijn beide partners automatisch voor de helft aansprakelijk voor de schuld. Tenzij u onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. In deze situatie is in de voorwaarden van het huwelijk opgenomen wie voor welk deel financieel verantwoordelijk is. Jullie zijn dan niet automatisch aansprakelijk voor de schulden van de ander. Schulden die zijn aangegaan voor het huwelijk vallen buiten de gezamenlijke aansprakelijkheid.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

“Netjes snel en duidelijk,zeker voor iedereen aan te raden”

Jeroen

Bekijk alle 215 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 9.2

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden in onze kennisbank. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

085 - 760 89 89

Onze specialisten

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Anna van Saksenlaan 10 (1e etage)
2593 HT ‘s- Gravenhage

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

 

Vestiging Mijdrecht

Genieweg 56
3641 RH Mijdrecht

 

Vestiging Otterlo

Arnhemseweg 22-a
6731 BS Otterlo

Back to top