De mogelijkheden om geld te lenen met een BKR codering

Heeft u op dit moment een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Dan kunt u via Nederlands Krediet Collectief geen lening afsluiten.

Betalingsachterstanden of andere onregelmatigheden die ontstaan tijdens de looptijd van een krediet of geldlening, worden bij BKR weergegeven met de codes 'A' (van 'Achterstand') en met bijzonderheidscodes. Heeft u alsnog aan uw betalingsverplichtingen onder een lopende kredietovereenkomst voldaan, dan meldt de deelnemer een ‘H’ (van 'Herstel'). Deze codes geven op neutrale wijze aan wat er aan de hand is, zonder een oordeel te geven.

Naast de 'A' en de 'H' zijn er nog vijf bijzonderheidscodes die aangeven dat er iets aan de hand is.

  • Code 1: Er is een aflossings- of schuldregeling getroffen nadat de achterstandssituatie is ontstaan.
  • Code 2: De (restant) vordering is opeisbaar gesteld.
  • Code 3: Er is een bedrag van €250 of meer afgeboekt. Slechts wanneer een boeking tegen finale kwijting plaatsvindt, moet tegelijkertijd met de code 3 een einddatum worden gemeld. In andere gevallen wordt geen einddatum gemeld.
  • Code 4: De kredietnemer bleek/blijkt onbereikbaar.
  • Code 5: Er is een preventieve betaalregeling getroffen. Code 5 is tijdelijk van aard, in tegenstelling tot andere coderingen. Na beëindiging van de betaalregeling wordt deze verwijderd.

Heeft u een codering, dan kunt u via Nederlands Krediet Collectief geen lening afsluiten.

Tips om een lening af te sluiten wanneer u een negatieve BKR codering hebt

Er zijn geldschieters die niet bij BKR zijn aangesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sommige warenhuizen die krediet verlenen, of aan gemeentelijke energiebedrijven. Als zij een krediet verlenen, doen zij ook geen BKR-toetsing. Dat lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk voor de kredietnemer, maar het is de vraag of dat ook werkelijk zo is.

De missie van BKR is het voorkomen van overkreditering en problematische schuldsituaties. Zij willen voorkomen dat consumenten te grote betalingsverplichtingen aangaan. Geen BKR-toetsing kan op het eerste gezicht misschien aanlokkelijk lijken, maar wees voorzichtig.

Er zijn ook partijen die bewust niet bij BKR aangesloten zijn. Bijvoorbeeld aanbieders van zogeheten flitskredieten. Dit zijn kortlopende kredieten waarvoor in het algemeen hoge kosten moeten worden betaald. Het is verstandig om voorzichtig met dergelijke aanbieders om te gaan.

Tips om een negatieve BKR codering te laten verwijderen

Als u weet wie de negatieve registratie op uw naam heeft gezet, kunt u contact opnemen met de kredietverstrekker. U kunt vragen of zij u tegemoet willen komen en de registratie (eerder) willen verwijderen.

Sommige kredietvertrekkers zijn hiertoe bereid. Zeker als de registratie en herstelmelding jaren geleden hebben plaatsgevonden en u zich altijd keurig heeft gehouden aan de gemaakte afspraken om de achterstand of onregelmatigheid op te lossen. Op een gegeven moment moet u toch ook weer verder kunnen met uw leven zonder iedere keer geconfronteerd te hoeven worden met een fout uit het verleden.

Ook komt het regelmatig voor dat de negatieve registratie en of de herstelmelding niet juist zijn vastgelegd. Hierdoor wordt de negatieve registratie niet automatisch vijf jaar na herstel of beëindiging verwijderd. Als de kredietverstrekker hierop wordt geattendeerd, zullen zij dit moeten corrigeren en kunnen zij de registratie verwijderen.

Daarnaast zijn er professionele partijen te vinden op internet die u kunnen helpen met het verwijderen van uw negatieve registratie. Veelal hebben zij zich hierin gespecialiseerd op basis van 'no cure no pay'.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

“Netjes snel en duidelijk,zeker voor iedereen aan te raden”

Jeroen

Bekijk alle 215 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 9.2

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden in onze kennisbank. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

085 - 760 89 89

Onze specialisten

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Anna van Saksenlaan 10 (1e etage)
2593 HT ‘s- Gravenhage

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl

 

Vestiging Mijdrecht

Genieweg 56
3641 RH Mijdrecht

 

Vestiging Otterlo

Arnhemseweg 22-a
6731 BS Otterlo

Back to top