24-10-2018

Persoonlijke lening: aftrekbaar van belasting?

Je hypotheekrente is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Maar hoe zit dat eigenlijk met een persoonlijke lening: is de rente ook aftrekbaar? Je leest er meer over in dit blog.

Restschuld hypotheek financieren met persoonlijke lening

Heb je een restschuld en wil je deze financieren met een persoonlijke lening? Dat kan nog steeds tegen een zeer lage rente. Echter de rentekosten zijn niet meer fiscaal aftrekbaar sinds 1 januari 2018.

Persoonlijke lening vs tweede hypotheek

Zowel een hypotheek als een persoonlijke lening, sluit je voor een bepaalde tijd af (de looptijd), tegen een vast rentepercentage. Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Dit is ook het geval bij een annuïteiten en lineaire hypotheek met een vaste rente. Maar dan houden de overeenkomsten wel op. Tussen een hypothecaire lening en een persoonlijke lening bestaan grote verschillen. Bij een hypotheek dient een huis als onderpand. Bij een persoonlijke lening geldt dat niet.

Maximaal bedrag en rentepercentage verschillen

Een persoonlijke lening kan maximaal 75.000 euro bedragen terwijl een hypotheekbedrag vele malen hoger kan liggen. Een persoonlijke lening zul je ook sneller afsluiten voor een auto dan voor een huis.

De rente die je voor een hypotheek betaalt, is op dit moment een stuk lager dan de rente op een persoonlijke lening. De gemiddelde rente op de meest voorkomende hypotheek, een annuïteitenhypotheek met NHG voor 10 jaar vast, ligt momenteel rond de 2%. Van een persoonlijke lening rond de 4%. Maar de looptijd van een hypotheek is vaak wel langer dan van een persoonlijke lening. De maximale looptijd van een lening is maximaal 180 maanden.

Bij een persoonlijke lening betaal je geen bijkomende kosten die je wel bij een hypotheek hebt zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten.

Voorwaarden persoonlijke lening en hypotheek

Aan beide leningen zitten voorwaarden vast waaraan je moet voldoen. Uiteraard moet je bij zowel een hypotheek als een persoonlijke lening een maandelijks inkomen hebben en word je kredietwaardigheid getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Voor beide leningen geldt ook dat je die tot een bepaalde leeftijd kan afsluiten. Een persoonlijke lening kun je vaak tot je 65ste of 70ste jaar afsluiten, dat staat expliciet vermeld. Hoewel er tegenwoordig ook senioren leningen zijn waarbij je zelfs op latere leeftijd een lening kan afsluiten.

Een hypotheek is officieel niet aan een maximum leeftijd gebonden. In de praktijk is het voor senioren wat moeilijker aan een hypotheek te komen voor bijvoorbeeld een verbouwing, vanwege een lager pensioeninkomen.

Ook is voor een hypotheek vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. De premie daarvoor ligt hoger bij senioren. En voor deze verzekering geldt wel een maximum leeftijd.

Meer weten over belastingvoordelen op uw persoonlijke lening?

Op de pagina belastingvoordeel op uw lening leest u er meer over.

Vraag een Persoonlijke lening aan

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

Datum: woensdag 12 december

“Zeer snel en vakkundig geholpen, Komen afspraken direct na en alles werd zeer duidelijk uitgelegd. Alleen enkele bestanden hoeven upladen en Nederlands Krediet Collectief deed de rest voor mij. Toppie!!”

heer Hendrix

Bekijk alle 390 beoordelingen

Op trustpilot.com scoren wij een 9.4

5 sterren op Trustpilot

Logo Trustpilot

Actuele rentetarieven

Selecteer de productvorm waarvan u de actuele rentetarieven wilt inzien:


Alle actuele rentetarieven bekijken

Heeft u vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden in onze kennisbank. Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord op onze website, of wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op.

Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.

085 - 760 89 89

Veelgestelde vragen
 • Hoe snel wordt een lening uitbetaald na afsluiten?
  • Zodra de getekende offerte samen met de benodigde stukken retour is ontvangen via mijn NKC, wordt deze gecontroleerd en doorgestuurd naar de bank. Normaal gesproken duurt de verwerking bij de bank een, of hooguit 2 dagen...Lees meer
 • Hoeveel kan ik lenen?
  • Op deze vraag is niet een algemeen antwoord te geven; lenen is maatwerk. De hoogte van uw leenbedrag is afhankelijk van meerdere factoren zoals: •Leeftijd •Inkomen •Koophuis of huurwoning •BKR-codering, saldo lopende leningen •Hoogte van het leenbedrag Op onze pagina... Lees meer
 • Moet ik een boete betalen bij het oversluiten van mijn lening?
  • Voor het oversluiten van een doorlopend krediet geldt dat dit altijd boetevrij mag. Het is de geldverstrekker niet toegestaan om u een boete of andere vergoeding in rekening te brengen als u uw lening wilt oversluiten. Voor een persoonlijke lening geldt dat als u deze eerder wilt aflossen, de... Lees meer
 • Kan ik extra boetevrij aflossen, en zo ja, hoe kan ik dit doen?
  • U kunt uw lening altijd extra aflossen. Zowel bij een doorlopend krediet alsmede een persoonlijke lening kunt u dit via Nederlands Krediet Collectief altijd boetevrij doen. U kunt het in te lossen bedrag overmaken naar de geldverstrekker onder vermelding van uw contractnummer en uw naam. Het... Lees meer
 • Kan ik zelf de looptijd van mijn lening bepalen?
  • Binnen bepaalde kaders kunt u zelf bepalen wat de looptijd is voor uw lening. Bij een doorlopend krediet wordt de (theoretische) looptijd bepaald door het maandbedrag dat u wenst te betalen. Dat zal altijd minimaal 1% van de kredietlimiet of het saldo zijn. Hoe lager het maandbedrag, hoe langer de... Lees meer

Vraag nu online uw lening aan via ons aanvraagformulier
En ontvang binnen 24 uur een voorstel

Contactgegevens

Vestiging Den Haag

Bezoekadres
Prisma 17a
2495 AS Den Haag

Correspondentieadres
Postbus 1099
2260 BB Leidschendam

T 085 – 760 89 89

info@nederlandskrediet.nl